LEKKER VERS
Hot buns
Het is bijna Pasen, en ik sta te popelen om een leuk en gezellig, maar vooral een lekker Paasontbijt op tafel te zetten. Elk jaar probeer ik weer verschillende recepten uit voor het Paasweekend, met ditmaal de 𝘩𝘰𝘵 𝘣𝘶𝘯𝘴 als winnaar. Fantastisch lekkere zoete broodjes bomvol kruiden, gemaakt met de licht verteerbare geitenmelk van Betsie’s natuurlijk.
Portiegrootte
10-12 stuks
Ingrediënten
- 200 ml Betsie’s Volle Geitenmelk
- 1 el gist (gedroogd)
- 470 g bloem, gezeefd
- 75 g (riet)suiker
- 1 ei (middelgroot)
- 2 sinaasappels, geraspt en geperst
- 200 g rozijnen, bruin en geel
- 2½ tl kaneelpoeder
- 1 tl gemalen nootmuskaat
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 1 tl fijngemalen pimentkorrels
- 1 tl zout
- 60 g roomboter (ongezouten)
- 1 tl zonnebloemolie
Bereiding
1. Verwarm de helft van de melk in een pan op laag vuur tot het lauwwarm is. Draai het vuur uit en voeg de gist toe, laat 10 minuten staan tot er flink veel gasbelletjes te zien zijn.
2. Doe ondertussen de sinaasappelsap samen met de rozijnen in een apart pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur uit en laat je het nog 15 min staan. Roer af en toe om.
3. Meng alle kruiden en specerijen in een kom, houdt ¼ tl apart. Voeg 420 g bloem, (riet)suiker, ei, gistmengsel, de rest van de melk en een snuf zout toe. Mix met deeghaken op de laagste stand tot een deeg. Voeg nu de boter, olie en sinaasappelrasp toe en mix nogmaals tot een plakkerig deeg.
4. Terug naar de rozijnen: giet de rozijnen af en druk een beetje extra vocht eruit met een lepel. Meng de rozijnen door het deeg en dek de kom af met vershoudfolie of een theedoek en laat op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen, tot het in omvang verdubbeld is.
5. Verdeel het deeg in 12 stukken en rol tot bollen. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de bollen erover. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben. Dek opnieuw af met vershoudfolie en laat nog eens een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
6. Bak de broodjes goudbruin in de oven, ongeveer 25 tot 30 minuten.