SUPER LUCHTIG
Spelt donuts
Een recept voor heerlijk luchtige donuts, gemaakt met geitenmelk. En het leuke is: qua toppings kun je volledig je eigen gang gaan. Nomnomnom! Zal ik jullie mijn favoriete topping vertellen? Chocoladesaus met fijngehakte pinda eroverheen gesprenkeld.
Hup, bakken maar!
Portiegrootte
10-12 stuks
Ingrediënten
- 85 ml Betsie’s Volle geitenmelk (verkrijgbaar bij jou in de supermarkt)
- 225 bloem naar keuze (tarwe, rogge, spelt)
- 30 g rietsuiker (alternatief: kristalsuiker)
- 1 ei (groot)
- 25 g roomboter (ongezouten, gesmolten)
- 35 ml water
- 1 zakje gist
- 4 druppels vanille aroma
- ½ el olie (olijf of zonnebloem)
- 1 snuf zout
- Frituurolie
Extra
- Eventueel: frituurpan (gewone pan kan ook)
- Donutvormpjes (een grote en een kleine ronde)
Bereiding
1. Doe het ei in een kom en mix deze samen met de suiker en zout tot een luchtig mengsel. Voeg de vanillearoma toe en roer door.
2. Schenk de geitenmelk samen met het water en de gesmolten boter in de kom bij het eimengsel. Mix de gist door de bloem (let op: zeef de bloem van te voren, dit voorkomt klonten) en voeg dit beetje bij beetje toe aan het mengsel. Roer ondertussen rustig door.
Is het deeg heel plakkerig? Geen paniek, dit hoort zo.
3. Voeg de olie toe en kneed dit door het deeg heen. Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek en laat het deeg reizen, het liefst op een warme plek, voor minstens 1,5 uur, tot het deeg in volume verdubbeld is.
4. Bebloem je aanrecht goed en rol het deeg uit als het voldoende gerezen is. Steek de donuts uit met de vormpjes die je hebt. Tip: dit kunnen ook gewoon twee glazen zijn: een grote (mok) en een kleine (shotglaasje). Ga net zo lang door tot al het deeg op is.
5. Bekleed de bakplaat met bakpapier en strooi hier nog wat bloem over. Leg de donuts hier op en laat nog eens 30 min tot een uur rijzen.
6. Verwarm de (frituur)pan op ongeveer 180 ℃ en bak de donuts aan beide kanten in 1 tot 1½ minuut lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Genieten maar!