LEKKER ZOMERS
Tomatensalade met geitenricotta
Ja, precies waar ik zin in heb: een frisse tomatensalade met zelfgemaakte geitenricotta. Heerlijk! Maar dat is niet alles, we brengen de salade op smaak met basilicumolie van verse basilicum. Genieten joh. Lees hieronder stap voor stap hoe je deze salade zelf maakt.
Portiegrootte
4-6
Ingrediënten
Ricotta
- 1,5 L Betsie’s Volle Geitenmelk (verkrijgbaar bij jou in de supermarkt)
- Sap van 1 citroen
- 1 el korianderzaad, geroosterd
- 1 tl zout
Extra
- Kaasdoek (of gewone theedoek)
- Zeef
- tomatensalade
- 750 g gekleurde cherrytomaatjes
- Sap van 1 citroen
- Peper en zout, naar smaak
Basilicumolie
- 50 g verse basilicum, inclusief steeltjes
- 250 ml extra vierge olijfolie
- Peper en zout, naar smaak
Bereiding
Ricotta
1. Meng de geitenmelk met het citroensap, korianderzaad en zout in een pan tot de melk schift.
2. Zet de pan op het vuur en laat ongeveer 3-4 minuten zachtjes koken. De wei moet zich goed scheiden van de witte kaas.
3. Leg de (kaas)doek in een zeef en giet de inhoud van de pan hierin. Wring de ricotta een beetje uit. Houd je van hele stevige ricotta, dan wring je meer vocht eruit. Laat afkoelen in de koelkast.
Salade
4: Snijd de tomaatjes doormidden en doe in een kom. Verdeel de gietenricotta erover, besprenkel met citroensap en breng op smaak met peper en zout.
Basilicumolie
5. Kook een laagje water en blancheer de basilicum ongeveer 10 seconden. Spoel vervolgens af onder de koude kraan en dep droog.
6. Doe het blad in een kom en maak fijn met een vork. Voeg ondertussen de olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.
7. Giet de basilicumdressing over de salade.
Klaar en genieten maar! Sla je dit recept op voor als we straks weer gaan barbecueën in de tuin met 25 graden?